Hur man bygger en högtalare är kanske något du läst om eller till och med har gjort när du gick i skolan? Det brukar vara en del ämnet fysik eller teknik på högstadiet. 

För att bygga en högtalare så måste du först och främst förstå hur ljud och en högtalare fungerar. 

Hur uppstår ljud? 

Ljud uppstår då luften sätts i rörelse, då skapas nämligen ljudvågor. I en cd spelare till exempel så uppstår ljudet när en laser stråle läser av små hack i cd skivan. Hacken ger upphov till elektriska signaler som sedan i högtalaren blir ljud. 

Hur fungerar en högtalare? 

När strömmen från en förstärkare kommer in i högtalaren så går den in i en spole. Då blir spolen magnetisk. Spolen är fäst vid ett membranet, och bakom spolen så sitter en riktigt magnet. Som du kanske vet så påverkar magneter varandra. I och med att spolen som är som en magnet påverkas av den riktiga magneten så kommer membranet röra på sig. Det gör så att luften rör på sig och då skapas ljud. 

Gör din egna högtalare 

Så här gör du en egen högtalare: 

  1. Börja med att göra en skiss på hur du vill bygga din högtalare. Skriv vilka mått det ska vara och vilka material du vill använda dig av. Tänk på att det ska vara material som du har eller kan få tag på. 
  2. Du måste ha några små magneter och tillverka en spole av tun koppartråd. Membranet kan du skapa av vanligt skrivpapper. 
  3. Med hjälp av de olika delarna och informationen ovan ska du nu lyckas få ihop en alldeles egen högtalare. 

 

Skulle du fortfarande uppfatta det som svårt så finns det många videos på till exempel Youtube där du kan följa steg för steg hur du ska göra. Alla sätt är inte enligt de ovan, men alla högtalare är ju inte likadana. 

Banner Content

0 Comments

Leave a Comment