Har din dator blivit otroligt långsam? Att starta den tar tid, öppna program tar tid och till och med att stänga av den tar tid? Ja då är det nog dags att rensa och städa upp lite i din dator, innan du kastar ut den genom fönstret.

Här kommer en guide på hur du kan städa lite i din pc:

Städa bland filerna

En anledning som ofta ligger bakom att datorn blir seg är att hårddisken nästan är full. Är hårddisken nästan full så har datorn väldigt lite minne kvar att jobba med, och därför blir det segt.

Då är det bara att starta en stor rensning bland alla de sparade filerna du har på datorn.

Det som tar mest plats är foton – behöver du ha alla sparade foton kvar? Vill du spara dem kanske du ska investera i en extern hårddisk och sätta över fotona på den.  

Börja med att gå igenom alla olika mappar du har, och ta bort allt som inte är nödvändigt att ha kvar, eller lägg över även det på den externa hårddisken. När du är klar så glöm inte att du även måste tömma papperskorgen – där allt du slänger hamnar.
 

Städa bland dina program 

Har du massa olika program som du inte använder? Måste du ha kvar dem då? Onödiga program som inte används tar bara upp massa plats, av installera dem. 

Hur gör du för att av installera program? Gå till Kontrollpanelen, klicka på program och sedan på av installera program. Gör detta på alla du inte behöver ha kvar.

Frigör mer utrymme på din hårddisk 

Det finns massa utrymme på hårddisken som tas upp av temporära filer som sparats, detta kan vara bra att ta bort. Hur du gör beror på vilket Windows du har: 

Windows XP: högerklicka på den hårddisk som du vill rensa, klicka på Egenskaper, välj Allmänt och sedan Diskrensning.

Har du Windows 8: gå till Kontrollpanelen, välj Administrationsverktyg och sedan Diskresning.

Eller om du har Windows 10: Gå till din taskbar i sökfältet och skriv diskrensning, välj sedan det verktyget som kommer upp. Klicka sedan i vilka av filerna du vill rensa och kör diskrensningen.
 

Stoppa program som startas automatiskt 

Om du har massa program som startas automatiskt när du slår igång datorn så är det en bidragen faktor till att datorn blir seg. Slå av allt detta så kommer den gå snabbare.
 

Stäng ner program 

Har du flera program igång när du använder datorn fast du inte använder just de programmen? Ju fler program som är igång samtidigt desto segare blir din dator. Stäng ner det du inte använder.

Banner Content

0 Comments

Leave a Comment