Går du runt med en dröm att få din egen bilverkstad? Kanske är drömmen närmare än du bara tror. För det behöver inte vara svårt eller dyrt att komma igång.

Du kan börja med bara 20 000 SEK på fickan. Naturligtvis är det lättare och snabbare att komma igång med 100 000 SEK eller mer. Så är det alltid.

För att få en bra start måste koncentrera sig på de uppgifter du kan hantera. Det kan snabbt slå ut botten av en ny affärsekonomi om du måste gå ut och anställa en kille eller två. Beroende på hur ekonomin gör det, kan du behöva hålla ditt gamla jobb i starten.

När du kompletterar ett annat jobb är de personliga finanserna lite bättre säkra och du är inte på samma sätt beroende av att tjäna hela din egen lön från dag 1. Det kommer säkert att gynna din familj. Det kan naturligtvis innebära att du måste ta några sena kvällar eller träffa på verkstaden på helgen för att nå allt.

För att lyckas med drömmen om din egen verkstad krävs det något av dig själv. Du måste ha förtroende för dig själv och projektet. Dessutom måste du vara beredd att arbeta 60–70 i veckan i början. Första gången är riktigt galen. Du måste ha fotfäste i branschen, säkra bra avtal med leverantörerna och inte minst attrahera de kunder du måste bo på.

Men det är värt det. För närvarande finns det ingenting som tillfredsställelsen som är på väg att arbeta för sig själv och se sitt eget projekt växa.

Du behöver det direkt

Först måste de fyra väggarna, golvet och taket ovanför huvudet vara på plats. Som utgångspunkt behöver du 50–200 kvm beroende på hur stora armrörelser du förväntar dig att ha i början. Dessutom kan det redan mycket krävas ett lyft- eller smörjkrav, så att du enkelt och snabbt kan komma under bilen.

Om du flyttar i lokaler som inte tidigare har använts som verkstad, bör ett av dina första inköp vara en bra och solid billyft.

Men du kanske inte fungerar med bara händer. Därför måste olika verktyg, reservdelar, arbetsbord och lagringsmöbler också köpas. Lagring kanske inte känns som en prioritet när du hanterar de många starträkningarna, men du kommer gärna att ha ett ordentligt system när du kommer in kunderna genom dörren. Så fatta ett beslut om vad som passar ditt sätt att arbeta. Finns det hyllsystem, verktygsskåp eller något annat?

Hur man kommer igång

Det finns olika sätt att komma igång med din egen bilverkstad. Ta över en bilverkstad med allt eller bygg upp från grunden. Du kan också bli en del av ett öppet generationsskifte. Här är det vanligtvis en verkstadsägare som letar efter en anställd eller anställer en mekaniker som kan ta över på lång sikt. Så du arbetar i verkstaden och tar över mer och mer tills den är din och du har köpt mästaren ut.

Banner Content

0 Comments

Leave a Comment