I den teknologiskt drivna värld vi lever i idag föregår en stor del av vår vardag online. Därför är det viktigare än någonsin att vi skyddar våra enheter från att värdefull information om oss kommer i någon annans händer.

Trots att PC och Windows klassas som väldigt säkra i den digitala världen utsätts dagligen ägare till dessa enheter av olaga överbevakning och cyberbrott som hackning och virus. Den goda nyheten är att det finns säkerhetsåtgärder att vidta för att minimera risken för att just du utsätts för dessa potentiella faror. Så fortsätt läsa för att ta del av våra bästa tips för hur du skyddar dig och din PC från överbevakning, hackning och virus med hjälp av antivirus, VPN och proxyer.

Använd ett Virtuellt Privat Nätverk (VPN)…

Ett Virtuellt Privat Nätverk, mer allmänt känt som VPN, används för att kryptera trafiken mellan en enhet och de webbplatser och tjänster man surfar på online. Med rätt VPN-tjänst, det vill säga en som krypterar och anonymiserar trafik, försvårar det för myndigheter och/eller privatpersoner att spåra en viss person online. Du kan se test av VPN till Windows här för att hitta en VPN-tjänst som är bäst för dig och din PC. Kom ihåg att du inte kan vara helt anonym online – men du kan åtminstone minimera din exponering. En VPN-tjänst hjälper inte bara till med att undvika överbevakning online, men möjliggör det även för Windows-ägare att surfa på sajter som annars är regionsblockerade.

… eller en Proxy Server

En Proxy Server agerar på nästintill samma sätt som en VPN-tjänst. Det fungerar helt enkelt som en slags mellanhand mellan en webbläsare och internettjänster. Med hjälp av en proxyserver blir ditt internet potentiellt lite snabbare samt mer privat och därmed även mer säkert. Proxyserver, precis som VPN-tjänster, används kanske mest flitigt av de invånare i en diktatur som inte vill att all internetanvändning skall bli övervakad. Men även svenska invånare och PC-ägare kan med fördel använda proxyservrar. De används inte bara för att slippa bekymra sig om att ens internethistorik delas med någon annan, men även för att exempelvis tillgå tv-serier och filmer som är regionbegränsade. Precis som med VPN-tjänster kopplar man upp sig på en annan IP-adress i ett annat land och därmed minimerar man risken för exponering.

Installera ett antivirusskydd

Även om PC:s och Windows är säkra i sig finns datorvirus och malware tyvärr överallt. Därav vikten av att ha ett bra antivirusskydd installerat på din PC. Ett bra antivirusprogram skyddar din dator mot skadliga intrång som kan hota ditt operativsystem. De spelar en viktig roll för att skydda ditt system genom att upptäcka hot i realtid för att säkerställa att din privata information är i säkra händer. Vissa mer avancerade antivirusprogram tillhandahåller automatiska uppdateringar, vilket ytterligare skyddar din enhet mot de nya virus som dagligen dyker upp online.

Andra säkerhetsåtgärder att vidta

Att beskydda sig mot överbevakning och cyberbrott med hjälp av VPN- och Proxytjänster samt antivirusskydd är väldigt bra steg att ta för att öka sin säkerhet online. Det räcker dock inte att vidta dessa åtgärder för att slippa bli utsatt för cyberkriminalitet, även om det är ett sätt att drastiskt minska risken. Minst lika viktigt är det att använda sitt sunda förnuft och använda sig av ytterligare säkerhetsåtgärder för att undvika att personlig information hamnar i fel händer.

Så vad kan man egentligen göra för att förhindra att sin Windows-enhet utsätts för fara, förutom att surfa med en VPN ellr Proxy och se till att ha ett antivirusskydd installerat?

Undvik “fishy” hemsidor

Vill du slippa utsättas för cyberbrott är det första steget att faktiskt undvika att röra dig på sajter där dessa brott ofta förekommer, precis som man inte ska gå i mörka gränder med dåliga rykten. Om du hamnar på en sajt som gör att du känner dig minsta lilla obekväm är det viktigt att du stänger ner sidan genast. Upplys absolut inte någon personlig information.

Öppna inte konstiga mejls

En annan, rätt uppenbar, säkerhetsåtgärd att vidta är att inte öppna skumma mejls på din Windows-dator. Människor världen över, inklusive Windows-ägare, drabbas av virusattacker dagligen genom att öppna skumma mejl eller ladda ner konstiga filer på sina PC:s. Vet du inte vem avsändaren är bör du alltså absolut inte öppna mejlet heller. Klicka inte på någon länk och ladda för guds skull inte ner den bifogade filen.

Använd starka lösenord

Sällan vill vi tro att någon skulle roffa åt sig vår personliga information på sajter online och därför tänker vi inte heller så mycket på vilka lösenord vi registrerar. Det delas dock oerhört mycket info om en på sajter, särskilt på dem där man genomför transaktioner. Därför är det extremt viktigt att du använder dig av starka lösenord på varenda hemsida du surfar på, och gärna olika för varje. Detta för att göra risken för att du utsätts för cyberbrott så minimal som möjligt.

Banner Content

0 Comments

Leave a Comment