Under större delen av historien så levde människan med solen, man sov när det var mörkt och var vaken när det var ljust. Vintrarna i Sverige kunde således vara ganska sköna för den som gillade att sova medan somrarna å andra sidan blev lite tuffare för sjusovaren.

Under 1900-talet blev det dock så att sömn kom att anses vara något fult. Som att den som sov länge var totalt improduktiv och inte fick mycket gjort. Det blev förknippat med framgång och disciplin att sova lite, man pratade om fyra timmar per natt och annat i den riktningen. Nu, under 20-talet, så märks dock en förändrad inställning. Nu börjar sömn, bristen på sömn för att vara mer precis, diskuteras som ett samhällsproblem. Samtidigt som sömn börja diskuteras mer på allvar är det många människor som söker vägen till en bättre nattsömn. Det är inte alltid så lätt att få en bra sömn men det finns saker som man kan göra själv.

På vintern sover vi ofta mer

Vintern är förstås den årstid då vi både sover mer och behöver sova mer. Det är framförallt bristen på dagsljus som gör att vi blir dåsiga och vill sova mer på vintern. När vi närmar oss julen och makorna börjar leta efter jultröjor för män så infinner sig den tid på året då det är som mörkast och då vi med andra ord behöver sova som mest.

Men hur gör man för att kunna utnyttja möjligheten till att sova bättre? Vad ska man tänka på?

Förbered hemmet för sömn

Det finns en del saker som är viktiga att ha i åtanke när man försöker förbättra sin sömn. Några tips är att:

  • Ha ett mörkt och svalt sovrum

  • Undvika att använda datorer med mera i sängen

  • Ha en säng som är anpassad till kroppen

Banner Content

0 Comments

Leave a Comment