Något som man brukar höra eller framför allt läsa på nätet, det är detta med att ta lån utan UC. Det finns idag sms lån utan UC samt även andra sorters lån utan UC. Men vad innebär då detta egentligen? För att låna pengar idag, så krävs det alltid en kreditupplysning. Så ansöker du om ett lån, vilken typ som helst, så kommer långivaren att göra en kreditupplysning. Det kan göras via UC, som står för Upplysningscentralen. När kreditupplysningen görs via den instansen, så kallas det lån med UC. Det finns även andra kreditupplysningsföretag. Bland annat Creditsafe och Bisnode. Om du ansöker om ett sms lån utan UC, så innebär det att kreditupplysningen görs via någon av dessa.

Du kanske tycker att det låter krångligt detta med UC, inte UC, Creditsafe och Bisnode? Det är inte så svårt när man väl har koll på det. Läser man på lånforum på nätet idag, så strävar de flesta efter att ta lån utan UC. Det på grund av att man vill ha ett bra kreditbetyg.

Vadå bra kreditbetyg?

För att få ta ett lån, så måste man vara något som kallas för kreditvärdig. Det baseras bland annat på vad du har i inkomst, om du har underskott, om du har betalningsanmärkningar och så vidare. Om kreditupplysningen sker via UC, så kan ditt kreditbetyg sjunka. Ju fler förfrågningar du har där, desto sämre är det. Dessa förfrågningar ligger dessutom kvar i 12 månader. Anledningen att de drar ner betyget är att många förfrågningar kan antyda att du har ett dåligt lånebeteende. Gör du många ansökningar via UC på en och samma gång, så vet ju inte de som tar en UC på dig om du fått lån eller tackat ja till lån.

På din UC så står inte bara förfrågningar med, utan där listas även andra lån och kontokrediter upp. Därtill så står det även med om det är så att du har betalningsanmärkning och/eller skuld hos Kronofogden. Andra saker som kan stå med är även missbrukad kredit och utmätningsförsök.

En UC bör inte tas i onödan. Oftast är det större lån som tar en UC, samt om du ska teckna nytt abonnemang eller liknande. För att öka chansen till ett bra lån, så är det bra att låta bli att söka mindre lån där de tar en UC.

Hur lånar man utan UC?

Om det står sms lån utan UC, eller lån utan UC, då kommer det inte göras en kreditupplysning via Upplysningscentralen. Då har långivaren valt att samarbeta med ett annat kreditupplysningsföretag. Oftast är det Bisnode eller Creditsafe. Dock kan det även vara lite lurigt med Bisnode, då även de listar upp dina förfrågningar i 12 månader. Så där kan du också få ett sämre betyg ju fler lån du sökt. Creditsafe däremot de listar inget. Där står det bara hur kreditvärdig du är. Det kan vara låg kreditvärdighet, medel kreditvärdighet samt hög kreditvärdighet. Detta baseras främst på inkomst i förhållande till underskott.

Banner Content

0 Comments

Leave a Comment