Det finns många olika datorer att välja på, så det är inte lätt att veta vilken du ska köpa. Är man inte insatt i vad alla olika saker är, så kan det lätt bli fel. Här kommer därför lite tips med vad du kan tänka på innan du gör ditt köp av ny dator: 

  • Undersök. Läs om massa olika datorer och försök att skapa dig en bild av vad de olika datorerna har att erbjuda. 
  • Jämför olika modeller. Många webbsidor har en funktion där du kan jämföra olika datorer, så ser du plus och minus framför dig mellan de olika datorerna.  
  • Läs recensioner. På så vis får du höra hur andra kunder har upplevt datorerna. 
  • Kolla på dem i butik. När du har hittat ett antal som du tycker verkar bra så ska du gå till en fysisk butik och titta på dem på riktigt. Kolla på storleken, känn tyngden, se hur layouten ser ut – vilken passar dig bäst? 
  • Undersök andrahands marknaden. Det finns ett stort utbud av bra datorer på till exempel blocket.  
  • Kolla efter aktuella erbjudanden. Det finns många butiker som säljer elektronik idag, och de kämpar alla om att få just dig som kund. Därför kommer de ibland med olika kanon erbjudanden för att få dig som kund. Kolla vad som erbjuds just nu. Du kan även fråga personalen om de kan erbjuda dig något bra pris, eller om det finns några visnings ex som de kan sälja billigare. 

Vad betyder alla de olika sakerna? 

Datorns hjärna brukar processorn kallas. Detta är för att det är processorn som hantera alla uppgifter som vi ger datorn kommando att göra.  

Ram minne är datorns inbyggda minne och det avgör hur snabb datorn är. Om du har för lite minne på din dator så kommer den vara väldigt trög. Ram minnet mäts i gigabyte, GB. En vanlig dator brukar ha mellan 4 och 8 GB, medens en värsting dator kan ha hela 32 GB. Hur du ska tänka när du väljer? Ju mer desto bättre. 

Hårddisk är där du installerar alla program och lagrar dina filer. Vilken typ av hårddisk du har påverkar också hur snabb du upplever att datorn är. 

Grafikkort är viktigt att titta på om du tänker använda din dator till att spela spel eller göra andra kreativa saker som 3D animering. 

Skärmstorlek – vad föredrar du, en liten och smidig dator som är lätt att bära med sig eller en stor skärm? En bärbar dator med stor skärm blir ju tyvärr inte så lätt och smidig, utan blir då lite klumpigare och otympligare. 

Banner Content

0 Comments

Leave a Comment