Teknologi är kul, men också dyrt, särskilt om man har höga krav på sina prylar. Ett sätt att få råd till tech-utrustningen är att ta ett lån utan ränta. Då kan du köpa nytt och slipper betala mer än vad prylen är värd genom att binda dig till dyra avbetalningsplaner. Här berättar vi mer om lån utan ränta, hur du ansöker och vad du bör tänka på innan du skickar in din låneansökan.

 

Vad är ett lån utan ränta?

De flesta lån har en kostnad i form av ränta. Räntan är något som långivaren tar ut i kompensation för lånerisken. Ett lån utan ränta är det närmaste man kan komma på att låna pengar från en släkting eller kompis. Du betalar bara tillbaka det du har lånat. Även om det fortfarande är få kreditbolag som erbjuder den här typen av lån, finns det ändå en hyfsat aktiv marknad där du kan låna pengar helt räntefritt. Det handlar i första hand om mindre SMS lån som erbjuds räntefritt, ett smart sätt för långivaren att locka till sig nya kunder.

Det gäller dock att lusläsa villkoren för det räntefria lånet innan du skriver under ditt avtal. En del långivare skyltar med att de erbjuder lån utan ränta, men tar i verkligheten ut skyhöga avgifter som gör lånet dyrare än ett vanligt snabblån med relativt låg ränta.

 

Vem erbjuder lån utan ränta?

Vill du låna pengar utan ränta är det i första hand de privata kreditbolagen du ska kika närmare på. Vanligtvis har räntefria lån mindre fördelaktiga villkor än ett vanligt snabblån. Kunden får max ett par månader på sig att betala tillbaka lånet och beloppet är oftast begränsat. Detta har att göra med den ökade risken som kreditföretaget tar genom att erbjuda ett lån utan ränta. I de flesta fall går det att låna max 3000 – 5000 kr räntefritt. Du kan läsa mer på Fair-laan.se.

Finns det verkligen räntefria lån?

Ja, det finns det! Det betyder däremot inte att lånet är gratis. Ingen ränta läggs på lånet,  men i många fall får du fortfarande betala administrationskostnader i form av uppläggningsavgift, aviavgift etc. I ytterst få fall är det räntefria lånet också ett sk. gratis lån där du varken betalar ränta eller avgifter.

Oavsett lånets karaktär är det viktigt att alltid betala tillbaka ett räntefritt lån i tid. Även om lånet skulle vara fritt från både ränta och avgifter betyder det inte att du slipper den höga påminnelseavgiften om räkningen inte skulle betalas innan det angivna förfallodatumet.

 

Att tänka på innan du ansöker om lån utan ränta

Räntefria lån har blivit ett sätt för kreditbolagen att få nya kunder till sitt stall, men det är väldigt sällan som lånet är helt gratis. Tvärtemot kan det vara så att summan av alla avgifter överstiger summan av lånet. Visst är det lockande att söka ett lån utan ränta, men undvik vanliga fallgropar genom att läsa det finstilta i villkoren. Var skeptisk mot räntefria lån tills du är säker på att det inte finns några dolda avgifter med i lånet.

 

Banner Content

0 Comments

Leave a Comment